آشنایی با فناوری بلاکچین و تفاوت آن با پایگاه داده

آیا به تازگی با فناوری بلاکچین و ارزهای دیجیتال آشنا شده‌اید؟ می خواهید با این تکنولوژی کاربردی و هدفمند آشنا شوید و با آموزش فناوری بلاکچین، از آن برای کسب سود و درآمدزایی استفاده کنید؟ پس با ما همراه باشید.
بلاک چین یک تکنولوژی انقلابی است که عموماً به عنوان ستون فقرات ارزهای دیجیتال شناخته می شود. این فناوری در دهه گذشته قدرت زیادی بدست آورده، جای خود را در افکار و زندگی افراد زیادی باز کرده و همچنین بسیار مورد استقبال و پذیرش جوامع قرار گرفته است. پس از آن که گروه یا فردی ناشناس با نام مستعار ساتوشی ناکاموتو، بیت کوین را در سال ۲۰۰۹ معرفی کرد، این ارز دیجیتال و فناوری، مورد توجه افراد زیادی قرار گرفت. از آن زمان به بعد، فناوری بلاک چین به یک فناوری بزرگ و کاربردی تبدیل شد که توجه تعداد زیادی از مردم را به خود جلب نمود.

آموزش فناوری بلاکچین

اکثر افرادی که با بلاک چین آشنایی ندارند، آن را با بیت کوین اشتباه می گیرند. با این حال، بیت کوین چیزی است که برای اولین بار دنیا را با فناوری بلاک چین آشنا کرد. فناوری بلاک چین در عصر دیجیتال امروزی کاربردهای فزاینده ای دارد. همانطور که ممکن است لزوماً ندانید چه چیزی یک ماشین را به حرکت در می آورد، برای استفاده از آن نیازی به دانستن عملکرد فناوری بلاک چین ندارید. با این حال، یادگیری در مورد فناوری بلاک چین و درک اصول اولیه آن نه تنها ایده خوبی است، بلکه می تواند شانس شما را برای شروع یا ارتقای حرفه خود در فناوری بلاک چین افزایش دهد.

در یک تعریف کلی می توان گفت که فناوری بلاک چین یک پایگاه داده پراکنده و رمزگذاری شده است که داده‌هایی مشابه یک رکورد رایانه‌ای از هرگونه مبادلات، تراکنش‌ها، قراردادها و غیره را ثبت می‌کند. یکی از برجسته‌ترین ویژگی‌های فناری بلاک چین این است که به صورت خودکار داده ها دریافت می کند و به طور گسترده ای در تعداد زیادی رایانه شخصی این داده ها را ذخیره می نماید. این بدان معنی است که فناوری بلاک چین در بسیاری از سیستم های کامپیوتری قابل دسترسی است و نیازی به اتصال به یک مکان خاص ندارد. بلاکچین با استفاده از ارزهای دیجیتال مانند بیت کوین، قراردادهای هوشمند و سایر برنامه های کاربردی نوآورانه و انقلابی، تأثیر گذاری شدیدی بر بخش های مالی و فنی آغاز کرده است.

جهت آموزش فناوری بلاکچین می توان گفت، فناوری بلاک چین برای انتقال محافظت شده دارایی ها، پول ها، قراردادها و غیره بدون هیچ واسطه شخص ثالثی مانند بانک یا سازمان دولتی استفاده می‌شود و بسیار مفید است. هنگامی که اطلاعات در داخل یک بلاک چین ثبت می شود، به دلیل ویژگی های پایدار آن، تغییر آن غیرممکن است.

تمام اطلاعات در یک شبکه مبتنی بر فناوری بلاک چین به صورت زمانی ذخیره می شود و سازمان های مجاز مرکزی معمولاً هیچ یک از آنها را مدیریت نمی کنند. فناوری بلاک چین به ابزاری ارزشمند در بخش اقتصادی تبدیل می‌شود، زیرا کاربران مستقیماً بدون دخالت شخص ثالث به تراکنش‌ها دسترسی دارند و آن‌ها را انجام می‌دهند. چنین تراکنش هایی با رمزگذاری اطلاعات کاربر به صورت ایمن انجام می شود. مزیت اصلی فناوری بلاک چین این است که به ندرت با مسائل مربوط به نقض داده ها مواجه می شود.

مشاوره رایگان و پشتیبانی اختصاصی

جهت شرکت در دوره ها، مشاوره و پشتیبانی اختصاصی با مشاوران آکوچین تماس بگیرید

فناوری بلاکچین چیست؟

بلاک چین یک دفتر کل دیجیتال غیرقابل ویرایش (غیر قابل تغییر) و مشترک است که سوابق یا تراکنش ها را در چندین مکان در شبکه ای از رایانه ها ذخیره می کند. در اینجا، هر تراکنش تایید شده در فضایی به نام بلوک اضافه می‌شود که توسط رمزنگاری با سایر بلوک‌های بعدی پیوند برقرار می‌کند و یک زنجیره را تشکیل می‌دهد.

اگر این تعریف باعث شد که سردرگم شوید، بیایید در ادامه آموزش فناوری بلاک چین را به زبان ساده‌تر درک کنیم.

بلاک چین نوعی پایگاه داده است که داده ها (سوابق) را در رایانه به صورت الکترونیکی ذخیره می کند.

Block = فضایی که حاوی رکوردهاست.

Chain = پیوندی که رکوردها را به هم متصل می کند.

بنابراین، زنجیره ای از بلوک های مرتبط حاوی رکوردها، زنجیره بلوکی نامیده می شود.

همه بلاکچین ها پایگاه داده هستند، اما همه پایگاه های داده بلاک چین نیستند. تفاوت بین پایگاه داده و بلاک چین در نحوه ذخیره داده ها می باشد.

بلاکچین در مقابل پایگاه داده

یک پایگاه داده حجم وسیعی از اطلاعات را جمع آوری می کند و آنها را در قالب جدولی مرتب می کند تا به کاربران اجازه دهد داده ها را به راحتی و به طور همزمان تغییر دهند. همچنین پایگاه های داده گسترده تر، از سرورهایی با رایانه های قدرتمند برای نگهداری داده های عظیم و انجام محاسبات استفاده می کنند. یک شرکت یا یک فرد به طور کلی صاحب یک پایگاه داده است. از این رو دسترسی آن را کنترل و مدیریت می کنند.

از سوی دیگر بلاک چین، داده ها را در گروه ها یا بلوک هایی با ظرفیت ذخیره سازی مشخص جمع آوری می کند. هنگامی که ظرفیت یک بلوک پر می شود، به بلوک دیگری متصل می شود و یک زنجیره را تشکیل می دهد. تمام رکوردهای جدید بعد از بلوک جدید اضافه شده، در بلوک جدید کامپایل می شوند.

برخلاف یک پایگاه داده سنتی، بلاک چین یک مالک واحد ندارد. در عوض، با اجازه برای همه قابل دسترسی می باشد. به همین دلیل است که به آن سیستم غیرمتمرکز نیز می گویند، زیرا هیچ هاب مرکزی برای کنترل بلاک چین وجود ندارد. به طور مشابه، فناوری بلاک چین، فناوری دفتر کل توزیع شده (DLT) نامیده می شود. این یک دفتر کل سوابق توزیع شده است و به کاربران اجازه می دهد تا داده ها را به اشتراک بگذارند یا تراکنش های همتا به همتا را بدون هیچ مرجع مرکزی انجام دهند.

همان طور که از پیش و در وبلاگ های مختلف اشاره کردیم فناوری بلاک چین توسط یک موجود ناشناخته – ساتوشی ناکاموتو (یک فرد یا گروهی از افراد در سال ۲۰۰۸) به عنوان دفتر کل تراکنش های بیت کوین اختراع شد. هدف آن این است که یک سند دیجیتال را مهر زمانی کند و اطمینان حاصل کند که هیچ کس نمی تواند آن را دستکاری کند. این به حل مسائل مربوط به سوابق مضاعف و انجام معاملات امن دارایی ها، بدون دخالت یک واسطه شخص ثالث مانند دولت یا بانک کمک می کند.

این فناوری در بستر اینترنت کار می‌کند و شامل بخش‌های مختلفی مانند پایگاه‌های داده، رایانه‌های متصل یا گره‌ها، برنامه‌های نرم‌افزاری و غیره می باشد.

مثال: یک شرکت می تواند از فناوری بلاک چین در حسابداری خود برای ثبت تمام تراکنش ها استفاده کند. حسابداری شامل حسابداری دوبار برای معاملاتی است که می تواند گیج کننده باشد و تأیید سوابق توسط طرف های دیگر دشوار باشد. دستکاری این رکوردها نیز ساده است، مانند ویرایش، حذف، یا افزودن یک رکورد جدید. از این رو، ممکن است دقیق نباشند.

اینجاست که بلاک چین می تواند با ایمن سازی تراکنش ها با کمک رمزنگاری به آنها کمک کند. این یک روش ضد دستکاری برای ذخیره تراکنش ها در بلوک ها ارائه می دهد.

اجزای بلاکچین کدامند؟

معماری بلاک چین از لایه‌های مختلفی مانند زیرساخت یا سخت‌افزار، داده‌ها، شبکه‌هایی مانند گره‌ها، تأیید، توزیع اطلاعات و برنامه‌ها تشکیل شده است. بیایید در ادامه برخی از اجزای آن را بررسی کنیم.

مسدود کردن

همانطور که در بالا توضیح داده شد، بلاک چین به زنجیره ای از بلوک های مختلف اطلاق می شود که حاوی داده ها یا رکوردها هستند. و داده های موجود در هر بلوک بر اساس نوع بلاک چین است. به عنوان مثال، یک بلاک چین بانکی دارای بلوک هایی می باشد که حاوی اطلاعاتی مانند شماره حساب، نام صاحب حساب، نام شعبه و غیره است.

اولین بلوک در یک بلاک چین به نام بلوک Genesis شناخته می شود و همه بلوک ها حاوی رکوردهای معتبر رمزگذاری شده و هش شده هستند. هر بلوک دارای یک هش رمزنگاری مخصوص به خود و بلوک قبلی در همان بلاک چین است که آنها را به هم مرتبط کرده و یک زنجیره را تشکیل می دهد. این فرآیند تکراری یکپارچگی بلوک های قبلی را با امضای دیجیتال تأیید می نماید.

هش کردن

هش مانند یک اثر انگشت منحصر به فرد برای هر بلوک است. این کدی است که با استفاده از یک تابع ریاضی ایجاد شده و داده های دیجیتال را به رشته ای طولانی از حروف و اعداد تبدیل می کند. این عدد ۶۴ رقمی هگزادسیمال، هر بلوک و محتوای آن را مشخص می کند و پس از ایجاد آن، هر گونه تغییر در بلوک، هش را تغییر می دهد. فناوری بلاک چین از الگوریتم هش ایمن (SHA) 256 هش استفاده می کند و برای تشخیص هرگونه تغییر ایجاد شده در تراکنش ها بسیار مفید است. همچنین آن را ایمن می کند زیرا همه بلوک ها حاوی هش های بلوک قبلی هستند.

بنابراین، اگر یک مهاجم داده‌ها را در یک بلوک تغییر دهد، هش آن تغییر می‌کند در حالی که بلوک بعدی همچنان هش قدیمی بلوک در معرض خطر را دارد. از این رو، تمام بلوک های بعدی نامعتبر می شوند که به راحتی قابل ردیابی هستند.

دارایی ها

دارایی ها می توانند مشهود یا نامشهود باشند. دارایی های مشهود اقلام فیزیکی مانند زمین، خانه، تجهیزات و غیره هستند، در حالی که دارایی های نامشهود اقلام غیر فیزیکی مانند قراردادهای مالکیت معنوی، حق چاپ، حق ثبت اختراع و غیره می باشند. جالب اینکه پول می تواند هم مشهود و هم نامشهود باشد.

شبکه توزیع شده همتا به همتا (P2P)

هر تراکنش در یک بلاک چین در یک شبکه توزیع شده همتا به همتا (P2P) کار می کند که هیچ مرجع مرکزی برای کنترل داده ها ندارد. این اجازه می دهد تا همه (دارای دسترسی) به بلاک چین بپیوندند و هر رایانه ای که به شبکه اضافه می شود یک گره است.

بنابراین، هنگامی که یک کاربر یک بلوک جدید ایجاد می کند، این اطلاعات برای تمام کاربران شبکه ارسال می شود و هر گره باید این بلوک جدید را تأیید نماید تا مطمئن شود کسی آن را تغییر نداده است. هنگامی که تأیید کامل شد، هر گره شروع به اضافه کردن بلوک جدید به طور مستقیم به زنجیره بلوکی خود می کند.

تمام گره‌های موجود در شبکه یک اجماع دارند و اعتبار بلوک‌ها را تایید می‌کنند و بلوک‌های دستکاری شده را رد می‌ نمایند.

انواع بلاکچین

بلاک چین انواع مختلفی دارد و کاربران بسته به نوع آن، از این فناوری برای بسیاری از موارد استفاده می کنند. بنابراین، انواع مختلف بلاک چین عبارتند از:

بلاک چین های عمومی

بلاک چین یک شبکه غیرمتمرکز و باز از چندین رایانه است که هر کسی می تواند به راحتی برای درخواست یا تأیید صحت تراکنش به آن دسترسی داشته باشد. این به کاربران اجازه می دهد تا بلوک های جدید ایجاد نمایند، به تمام بلوک های موجود در بلاک چین دسترسی داشته باشند و داده ها را تأیید کنند.

از آنجایی که آنها باز هستند و به امنیت عالی نیاز دارند، از مفاهیمی مانند اثبات سهام یا اثبات کار استفاده می کنند. ماینرهای بلاک که تراکنش ها را تایید می نمایند از نظر مالی پاداش دریافت می کنند. بلاک چین های عمومی عمدتاً برای استخراج و مبادله ارزهای دیجیتال استفاده می شوند.

مثال: بلاک چین بیت کوین، لایت کوین و اتریوم.

بلاک چین های خصوصی

بلاک چین های خصوصی توسط شخص یا سازمانی متمرکز و اداره می شوند که تصمیم می گیرد چه کسی می تواند به بلاک چین دسترسی داشته باشد، به عنوان یک گره اضافه شود و سوابق را تأیید کند. بر خلاف بلاک چین های عمومی، بلاک چین های خصوصی باز نیستند و محدودیت های دسترسی دارند. اگر کسی بخواهد به یک بلاک چین خصوصی بپیوندد، باید از مدیر آن اجازه بگیرد.

مثال: مبادلات ارز مجازی B2B مانند Hyperledger.

کنسرسیوم بلاک چین

گروهی از شرکت ها یا سازمان ها به جای یک فرد، این بلاک چین های مجاز را اداره می کنند. آنها غیرمتمرکزتر از یک بلاک چین خصوصی هستند تا از امنیت بیشتری برخوردار شوند. این اجازه دسترسی محدود را می دهد و گره های فعلی روند توافق را تعیین می نمایند.

علاوه بر این، یک گره اعتبار سنجی برای شروع، دریافت و تأیید تراکنش ها است در حالی که گره های عضو، مجوز شروع یا پذیرش تراکنش ها را دارند. در اینجا، کاربران می‌توانند دارایی‌های دیجیتالی را از یک بلاکچین به بلاک چین دیگر با کارایی و مقیاس‌پذیری بهبود یافته انتقال دهند.

مثال: بلاک چین های کنسرسیومی مانند Quorum و Corda در پرداخت ها و بانکداری استفاده می شوند.

بلاک چین هیبریدی

بلاک چین های ترکیبی ویژگی های بلاک چین های خصوصی و عمومی را با هم ترکیب می کنند. آنها می‌توانند متمرکز یا غیرمتمرکز باشند و به سازمان‌ها اجازه می‌دهند تا یک بلاک چین خصوصی مبتنی بر مجوز را همراه با یک بلاک چین عمومی راه‌اندازی کنند. بنابراین، سازمان‌ها می‌توانند دسترسی به داده‌ها در بلاک چین و اینکه به چه داده‌هایی به صورت عمومی دسترسی داشته باشند را کنترل کنند.

مثال: در صنایع املاک و خرده فروشی مانند IBM Food Trust استفاده می شود.

تراکنش بلاکچین چگونه کار می کند؟

به این صورت است که یک تراکنش معمولی در یک بلاک چین رخ می دهد:

  • مرحله ۱: درخواست معامله

ابتدا، یک فرد درخواست معامله ای می کند که شامل املاک و  مستقلات، بانکداری، ارز دیجیتال، سوابق، قراردادها و غیره است.

  • مرحله ۲: توزیع

تراکنش درخواستی در شبکه همتا به همتا از طریق گره های واقع در سراسر جهان پخش می شود.

  • مرحله ۳: اعتبار سنجی

گره های شبکه با استفاده از الگوریتم ها و حل معادلات پیچیده تراکنش را تایید می کنند. اگر تراکنش را قانونی بدانند، سوابق در داخل بلوک ها وارد می شوند.

  • مرحله ۴: اضافه کردن بلوک به زنجیره بلوکی

پس از تکمیل تراکنش، بلوک جدید ایجاد شده با بلوک قبلی از طریق رمزنگاری زنجیر می شود. دارای کد هش مربوط به خود و حاوی کد هش بلوک قبلی است. هنگامی که این بلوک فضای اختصاص داده شده خود را پر کرد، بلوک بعدی شروع به پر شدن و اتصال به بلوک قبلی می کند. از این رو یک زنجیره طولانی از معاملات تشکیل می شود. این برای همه افراد در بلاک چین تغییر ناپذیر و شفاف است.

دوره های آموزشی حضوری آکوچین

چگونه بلاکچین امنیت تراکنش ها را تضمین می کند؟

بلاک چین تکنیک های مختلفی برای تضمین امنیت تراکنش دارد، مانند رمزنگاری، هش کردن، اثبات کار و غیره. برخی از تکنیک های امنیتی به شرح زیر است:

تغییرناپذیری

تغییر ناپذیری در بلاک چین به این معنی است که هیچ کس نمی تواند داده های وارد شده در بلاک چین را دستکاری کند. به این دلیل که هر بلوک یک کد هش منحصر به فرد دارد و دیگری به بلوک قبلی ارجاع می دهد. در صورتی که داده تراکنش دارای خطا باشد، می توانید یک رکورد جدید برای اصلاح وارد کنید. در این صورت هر دو رکورد را نشان می دهد. از این رو، هیچ شانسی برای خطا یا ورود مجدد وجود ندارد.

ساختار زمانی

هر بلوک در یک بلاک چین به ترتیب زمانی و خطی ذخیره می شود، به این معنی که همیشه در انتهای یک بلاک چین متصل می شوند و هر بلوک یک هش مربوط به خود و هش بلوک قبلی دارد. این مدل در سراسر زنجیره بلوکی که ممکن است شامل هزاران بلوک باشد دنبال می شود. از این رو، عقب نشینی کامل برای تغییر رکوردها چالش برانگیز است.

حتی اگر کسی موفق به تغییر یک بلوک شود، باید این کار را برای تمام بلوک‌های دیگر انجام دهد که به تلاش، منابع، قدرت محاسباتی و زمان قابل توجهی نیاز دارد. این به کاربران زمان می‌دهد تا بلوک را تأیید کنند و متوجه شوند که آیا در معرض خطر است یا خیر. هزینه چنین هکی می تواند بسیار زیاد و در بیشتر مواقع بی ثمر باشد.

اثبات کار (PoW)

اگرچه هش کردن یک راه عالی برای کاهش دستکاری است، مهاجمان همچنان می‌توانند با استفاده از رایانه‌های قدرتمند یک بلاک چین را هک کنند تا یک بلوک را تغییر دهند و بلاک‌های بعدی را دوباره محاسبه کنند و کل بلاک چین را معتبر کنند.

برای مقابله با این کار، بلاک چین از Proof of Work، مکانیزمی برای کاهش سرعت ایجاد بلاک جدید استفاده می کند. این یک بخش از محاسبات پیچیده است که برای حل آن مقداری تلاش می شود و همچنین زمان بیشتری برای حل مشکل نسبت به تأیید نتایج نیاز است. از این رو، محاسبه اثبات کار و اضافه کردن یک بلوک جدید بسیار چالش برانگیزتر از تغییر یک بلوک و بقیه بلوک‌های مرتبط به آن است. به این ترتیب اثبات کار، بلاک چین ها را ایمن می کند.

لازم به ذکر است که بسیاری از اوقات، مردم PoW و PoS را با هم اشتباه می گیرند.

اثبات سهام (PoS)

Proof of Stake از الگوریتم های رمزنگاری برای اعتبارسنجی تراکنش ها استفاده می کند. به عنوان مثال، در استخراج، اعتبارسنجی توسط یک اعتبارسنجی انتخاب شده بسته به تعداد سکه هایی که آنها اشغال می نمایند انجام می شود که به آن سهام می گویند.

کاربران از نظر فنی ماین نمی‌کنند تا پاداش دریافت کنند، کاربران سکه های خود را به عنوان وثیقه در اختیار تایید کننده ها قرار می دهند تا بتوانند تراکنش ها را تایید کنند. شرکت کنندگان در این فرآیند سکه به دست می آورند و کسانی که سهام بیشتری دارند، قدرت استخراج بیشتری دارند. این شانس آنها را برای انتخاب به عنوان تایید کننده افزایش می دهد.

فناوری بلاکچین

چرا تبلیغات زیادی در مورد فناوری بلاکچین وجود دارد؟

ادعاهای زیادی در مورد پتانسیل واقعی بلاک چین وجود دارد. پایگاه داده دفتر کل توزیع شده به عنوان یک تغییر دهنده بازی در نظر گرفته شده است و بسیاری از افراد شهرت و ثروت خود را در آن به خطر می اندازند. ادعاهایی در مورد توانایی آن در کمک به افزایش شفافیت در بخش‌های بهداشت، تولید و همچنین کاهش تقلب برای برنامه‌های کاربردی سازمانی، مانند سیستم‌های مالی یا هر سیستمی که شامل کنترل متمرکز باشد، مطرح شده است. تحقق نوآوری فناوری بلاک چین در اقتصاد مشترک پر رونق، می تواند نیاز به کنترل کانونی را کاهش دهد.

فناوری بلاک چین توانایی خود را با ایجاد سادگی و تغییر ناپذیری در فرآیند دسترسی به اطلاعات ثابت می کند. پتانسیل قراردادهای هوشمند و همچنین فرصتی برای ایجاد مدل های تجاری جدید، باید سران کسب و کار را ترغیب نماید تا جنبه های اساسی کسب و کار خود را در زمینه فناوری بلاک چین بررسی کنند. ویژگی هایی مانند اعتماد، تغییر ناپذیری، حریم خصوصی و قابلیت اطمینان، فناوری بلاک چین را برای هر صنعتی به یک فناوری کاربردی مناسب تبدیل می کند. فناوری بلاک چین قرار است برای روزهای زیادی موضوع گفتگو خیلی از زمینه ها باشد.

فناوری بلاکچین چگونه کار می کند؟

به عبارت ساده، می‌توانید فناوری بلاک چین را به عنوان صفحه‌گسترده گوگل در نظر بگیرید که تعداد زیادی از سیستم‌های سراسر جهان آن را به اشتراک می‌گذارند. صفحه گسترده به اینترنت متصل است و هر بار که تراکنش انجام می شود، جزئیات در صفحه گسترده ثبت می شود. هر کسی که رایانه یا دستگاه تلفن همراه داشته باشد، می‌تواند پس از اتصال از طریق اینترنت به این صفحه‌گسترده دسترسی پیدا کند. همچنین، هر کسی که به صفحه‌گسترده دسترسی دارد می‌تواند تراکنش‌ها را در صفحه‌گسترده مشاهده یا اضافه نماید، اما نمی‌تواند اطلاعات موجود در آن را ویرایش کند.

قبل از اینکه وارد جزئیات شویم، چند ویژگی مهم را به یاد بیاوریم:

فناوری بلاک چین رکوردی از کل مبادلات داده را حفظ می کند. در دنیای ارزهای دیجیتال، انتقال هر مجموعه داده تراکنش نامیده می‌شود، در حالی که به داده‌هایی که تمام سوابق تراکنش‌ها در آن ذخیره می‌شوند، دفتر کل مشترک می‌گویند. هر تراکنش تکمیل شده به عنوان یک بلوک در دفتر کل گنجانده می شود.

بلاکچین و معرفی

هر تراکنش با استفاده از یک سیستم توزیع شده، یک شبکه همتا به همتا از گره ها تایید می شود. همچنین از مدل الگوریتم اجماع برای تراکنش ها استفاده می کند. مدل اجماع شامل اهداف خاصی است که در فناوری بلاک چین برای ایجاد برابری و انصاف در دنیای آنلاین استفاده می شود. در زیر برخی از اهداف مدل اجماع فناوری بلاک چین آورده شده است:

  • به توافق رسیدن
  • همکاری
  • عملیات های مشترک
  • حقوق برابر
  • مشارکت
  • فعالیت

هنگامی که تراکنش دیجیتال اتفاق می افتد و به دفتر کل توزیع شده اضافه می گردد، تغییر داده ها در زمان بعدی تقریبا غیرممکن می شود.

برای شروع، باید نظریه «کلیدها» را باز کنیم. مجموعه ای از کلیدهای رمزنگاری برای هویت خود در اختیار شما قرار می گیرند. یکی از کلیدها، کلید خصوصی و دیگری کلید عمومی است. آنها با هم ترکیب شده اند تا یک امضای دیجیتال به شما بدهند.

کلید عمومی شما مانند یک اعلان است که به دیگران امکان می دهد شما را بشناسند. کلید خصوصی به شما هویت دیجیتالی می دهد تا تراکنش را مجاز کنید. با این حال، برای مجاز کردن هر تراکنش کامل در یک شبکه مبتنی بر فناوری بلاک چین، باید از کلیدهای خصوصی و عمومی به طور مشترک استفاده نمایید.

در دنیای ارزهای دیجیتال، کلید عمومی آدرس کیف پول شما را نشان می‌دهد و کلید خصوصی شما به شما کمک می‌کند تا اجازه انتقال، برداشت یا انجام سایر اقدامات با دارایی دیجیتال خود مانند ارزهای دیجیتال را داشته باشید. از این رو، حفاظت از کلید خصوصی شما ضروری است، در غیر این صورت، هر کسی که می تواند به آن دسترسی داشته باشد، دارای اختیار کامل برای خراب کردن هر یک از دارایی های دیجیتال شما که با کلید عمومی مرتبط است، خواهد بود.

بلاک چین و فناوری

هر زمان که تراکنش اتفاق می افتد، کاربر با کلید خصوصی به طور پیش فرض مجاز است. به عنوان مثال، در تراکنش “باب در حال ارسال ۰.۴ بیت کوین به رکس است”، آدرس رکس (کلید عمومی) را اضافه می کند و امضای دیجیتالی را قرار می دهد که از کلیدهای خصوصی و عمومی شامل می شود.

این تراکنش در دفتر کل فناوری بلاک چین به‌عنوان «باب به رکس ۰.۴ بیت‌کوین فرستاده شد» به‌روزرسانی می‌شود و یک شماره شناسه منحصر به‌ فرد و مهر زمانی برای نشان دادن زمان وقوع تراکنش به آن داده می‌شود. همانطور که این تراکنش رخ می دهد، به یک شبکه همتا به همتا از گره ها منتقل می شود. اساسا موجودیت های دیجیتال دیگری هستند که تصدیق می نمایند تراکنش رخ داده است، بنابراین، آنها باید به دفتر کل اضافه شوند. این به سایر نهادهای دیجیتال در مورد تراکنش کامل شده هشدار می دهد و پیشنهاد می کند که در دفتر کل دیجیتال به روز شود.

مزیت های فناوری بلاکچین

مزایای بلاک چین عبارتند از:

دقت بالای فناوری بلاکچین

تمامی تراکنش ها توسط هزاران گره در شبکه بلاک چین تایید می شوند. به اندازه کافی قدرتمند است تا خطاها را از بین ببرد و دقت داده های بیشتری را ارائه دهد. حتی اگر اشتباهی مرتکب شود، رایانه های دیگر می توانند به سرعت آن را تشخیص دهند. اگر قرار باشد این خطا غالب شود، حداقل ۵۱ درصد از کل رایانه های موجود در شبکه باید همان اشتباه را مرتکب شوند، که تقریباً غیرممکن است، به خصوص زمانی که بلاک چین عظیمی مانند بیت کوین درگیر باشد.

عدم تمرکز

هیچ هاب مرکزی یک بلاک چین را کنترل یا مدیریت نمی کند. در عوض، غیرمتمرکز است. این بدان معناست که شبکه‌ای متشکل از هزاران رایانه می‌تواند به آن دسترسی داشته باشد، بدون اینکه شخص یا سازمانی بر آن نظارت داشته باشد. هر تغییری در بلاک چین بلافاصله در هر گره با مجوز در شبکه منعکس می شود.

کارایی هزینه

بلاک چین هیچ شخص ثالثی را برای تایید یک تراکنش همراه با هزینه های پردازش آنها درگیر نمی کند. به عنوان مثال، بانک ها یا پردازشگرهای پرداخت، مبلغ کمی را برای پردازش تراکنش دریافت می کنند. بنابراین، مشاغلی که تراکنش های پرداخت را با استفاده از فناوری بلاک چین مانند بیت کوین انجام می دهند، می توانند در هزینه های زیادی صرفه جویی کنند.

سرعت زیاد

سیستم‌های بانکداری سنتی زمان زیادی را برای پردازش پرداخت از زمان شروع آن تا زمانی که مبلغ در حساب شما منعکس می‌شود، صرف می‌کنند. علاوه بر این، مؤسسات مالی فقط در ساعات و روزهای کاری مشخص شده خود قابل فعالیت هستند. بنابراین، ممکن است چند روز طول بکشد تا در نهایت مبلغ را در بانک شما منعکس کنید. از سوی دیگر، بلاک چین غیرقابل توقف است. تراکنش ها ممکن است چند دقیقه طول بکشد. همچنین برای پرداخت های بین المللی بسیار سودمند است.

تغییرناپذیری

همه رکوردها به دلیل مکانیسم رمزگذاری قابل اعتماد، هش رمزنگاری و زنجیره زمانی بلوک ها، تغییرناپذیر یا غیرقابل تغییر در یک بلاک چین هستند. بنابراین، امکان تغییر یا حذف داده ها وجود ندارد.

کتاب آموزش بیت کوین

امنیت عالی

هنگامی که یک تراکنش به یک بلاک چین اضافه می شود، هزاران کامپیوتر قدرتمند قبل از افزودن آن به یک بلاک، صحت آن را تأیید می کنند. فناوری بلاک چین از محاسبات و الگوریتم های پیچیده برای اعتبار سنجی استفاده می کنند و یک هش منحصر به فرد به هر بلوک برای شناسایی اختصاص می دهد.

حتی اگر یک مهاجم چیزی را تغییر دهد، بلافاصله برای همه گره‌ها قابل مشاهده می‌شود، که می‌توانند خطا را شناسایی کرده و بلوک و بلوک‌های بعد از آن را نامعتبر کنند. از این رو، سطح بالایی از امنیت را ارائه می دهد.

شفافیت

بدون هیچ مرجع مرکزی، اکثر بلاک چین ها، مانند بلاک چین های عمومی، نرم افزار منبع باز open source هستند. این  قابلیت به همه اجازه می دهد تا به کد دسترسی داشته باشند و حسابرسان برای بررسی امنیت آنها را بررسی کنند. هر کسی در شبکه می تواند ارتقا یا تغییر را پیشنهاد دهد و در صورت موافقت اکثریت کاربران، می توان آن را پذیرفت. به این ترتیب، بلاک چین شفافیت بالاتری نسبت به سیستم های سنتی ارائه می دهد. علاوه بر این، می توانید برای محافظت از حریم خصوصی خود ناشناس بمانید.

محدودیت های فناوری بلاکچین

بلاک چین علیرغم ارائه امنیت و حریم خصوصی به کاربران، فعالیت ها و معاملات غیرقانونی زیادی را جذب می کند. موارد زیادی از سرقت و نقض مربوط به ارزها و خدمات مبتنی بر بلاک چین وجود دارد.

نگرانی های زیست محیطی

شبکه های بلاک چین مانند بیت کوین برای استخراج و اعتبارسنجی تراکنش ها برق زیادی مصرف می کنند که بر محیط زیست تأثیر می گذارد.

مسائل مقیاس پذیری

اگرچه بلاک چین ها سریعتر از موسسات مالی سنتی هستند، مقیاس پذیری هنوز یک مسئله است. مقیاس جهانی آنها دشوار است و ممکن است باعث ناکارآمدی در انجام این کار شود. با این حال، این روزها پیشرفت‌های جدیدی برای بهبود مقیاس‌پذیری ظاهر می‌شود، مانند لایه ابتکاری اتریوم ۲ (L2).

با این حال، بسیاری هنوز استدلال می کنند که جوانب مثبت بلاک چین بر معایب آن سایه می اندازد و از این رو، بلاک چین شاهد افزایش پذیرش جهانی در برنامه ها و صنایع مختلف است.

تکنولوژی بلاکچین

بلاکچین در مقابل بیت کوین

در مورد بلاک چین سردرگمی و باورهای غلط زیادی وجود دارد. بسیاری بلاک چین را با بیت کوین اشتباه می گیرند و فکر می کنند که آنها یکسان هستند.

خوب، آنها قطعا یکسان نیستند!

بلاک چین یک فناوری است، در حالی که بیت کوین کاربرد بلاک چین است. بلاک چین امکان ضبط و توزیع داده‌ها را فراهم می‌کند، اما اجازه ویرایش را نمی‌دهد و آن را برای بیت‌کوین و سایر خدمات فین‌تک ایمن می‌کند.

در مورد بیت کوین صحبت می کنیم، این یک ارز دیجیتال (cryptocurrency) است که بر اساس فناوری بلاک چین ساخته شده است. یک سیستم همتا به همتا بدون شخص ثالث یا نهاد حاکم محسوب می شود و از بلاک چین برای ذخیره یک دفتر کل تراکنش ها (یا پرداخت ها) استفاده می کند. در حال حاضر استخراج بیت کوین و مدیریت تراکنش ها در شبکه به صورت جمعی انجام می شود.

بزرگترین ارز دیجیتال جهان، بیت کوین (BTC)، دارای دفتر کل عمومی و منبع باز است. این امکان را به شما می دهد تا پرداخت های بیت کوین را بدون دخالت بانک یا پرداخت هزینه به آنها ارسال و دریافت کنید.

شناخت موارد استفاده یا کاربردهای بلاکچین

بلاک چین اکنون در بخش های مختلف صنعت گسترش یافته است تا مزایای امنیت، شفافیت، حریم خصوصی و بسیاری موارد دیگر را به آنها ارائه دهد. شرکت‌های پیشرو که قبلاً بلاک چین را پذیرفته‌اند، IBM، زیمنس، والمارت و غیره هستند.

بیایید به برخی از کاربردهای بلاک چین نگاه کنیم:

فناوری بلاکچین و ارز دیجیتال

بیت کوین تنها ارز دیجیتال موجود نیست. ارزهای رمزنگاری شده، ارزهای دیجیتالی هستند که از رمزنگاری قوی برای ذخیره سوابق تراکنش‌ها در یک دفتر کل (بلاک چین) استفاده می‌کنند. یک مقام مرکزی آن را صادر نمی کند و کنترل آن غیرمتمرکز است.

علاوه بر بیت کوین، بسیاری از ارزهای دیجیتال دیگر مانند اتریوم (ETH)، لایت کوین (LTC)، Namecoin (NME)، Dogecoin (DOGE)، ریپل (XRP)، TRON (TRX) و غیره وجود دارند.

فناوری بلاکچین و قراردادهای هوشمند

قراردادهای هوشمند، قراردادهای پیشنهادی دیجیتال و مبتنی بر بلاک چین هستند. آنها را می توان بدون دخالت انسانی اجرا کرد. نیاز به واسطه بین دو طرف قرارداد را از بین می برد. بلاک چین از آن مراقبت می کند. در نتیجه، اتوماسیون معاملات را ارائه می دهد و اصطکاک بین طرفین را کاهش می دهد.

فناوری بلاکچین و بانکداری و مالی

برخی از بانک ها مانند UBS به دلیل سرعت تراکنش سریع تر و کاهش هزینه ها به پیاده سازی بلاک چین علاقه مند هستند. علاوه بر این، توکن‌سازی سهام‌های مختلف در حال انجام است و خدمات مالی جدیدی مانند پیشنهادات اولیه سکه (ICO) و ارائه توکن امنیتی (STO) نیز در حال ظهور هستند. این خدمات می تواند به نمادسازی دارایی های ملموس مانند املاک و مستغلات کمک کند.

فناوری بلاکچین و زنجیره تامین

بلاک چین در حوزه های زنجیره تامین مانند تامین غذا، مبلمان، توسعه نرم افزار و استخراج کالاهای گرانبها مانند الماس اجرا می شود.

فناوری بلاکچین و مراقبت های بهداشتی

طبق گزارش وال استریت ژورنال، ارنست اند یانگ از بلاک چین برای کمک به دولت ها، خطوط هوایی، کارفرمایان و سایرین در ردیابی افراد مصون از ویروس کرونا و کسانی که تحت آزمایش آنتی بادی قرار گرفته اند، استفاده می کرد. چین همچنین از بلاک چین برای تسریع تراکنش های بیمه سلامت استفاده کرد.

کاربردهای دیگر: بلاک چین همچنین در بازی‌های ویدیویی مانند CryptoKitties، تجارت انرژی P2P، نام‌های دامنه و تأیید اسناد، محموله‌ها و محصولات استفاده می‌شود.

تاریخچه بلاکچین

بلاک چین یک فناوری جدید است، اما برخی از عناصر این مفهوم برای مدت طولانی وجود داشته است. برخی رویدادهای قابل توجه منجر به پایه گذاری فناوری بلاک چین شد. اجازه دهید جدول زمانی کوتاهی از چنین رویدادهای مهمی را به دست آوریم.

  • ۲۰۰۸

بیت کوین که یک سیستم نقدی الکترونیکی همتا به همتا است، توسط ساتوشی ناکاموتو منتشر شد.

  • ۲۰۰۹

اولین تراکنش موفق بیت کوین (BTC) بین ساتوشی ناکاموتو و دانشمند کامپیوتر هال فینی انجام شد.

  • ۲۰۱۰

لازلو هانیس، یک برنامه نویس ساکن فلوریدا، اولین خرید رسمی را از طریق استفاده از بیت کوین انجام داد. او در آن زمان با انتقال ۱۰۰۰۰ بیت کوین به ارزش ۶۰ دلار، دو پیتزا پاپا جان خرید. در حال حاضر ارزش آنها ۴۳۸ میلیون دلار است.

امروزه، ارزش بازار رسمی بیت کوین ۸۳۰ میلیارد دلار است.

  • ۲۰۱۱

چندین سازمان مانند Wikileaks، Electronic Frontier Foundation و بسیاری دیگر شروع به پذیرش بیت کوین به عنوان کمک مالی کردند.

  • ۲۰۱۲

ویتالیک بوترین، توسعه دهنده بیت کوین، مجله بیت کوین را راه اندازی کرد.

در برنامه تلویزیونی محبوب «همسر خوب»، برای اولین بار به بلاک چین و ارزهای دیجیتال اشاره شد. بنابراین، این اولین معرفی بلاک چین به فرهنگ پاپ بود.

  • ۲۰۱۳

ارزش بازار بیت کوین از ۱ میلیارد دلار گذشت.

برای اولین بار قیمت بیت کوین به بیش از ۱۰۰ دلار رسید.

ویتالیک بوترین مقاله ای به نام «پروژه اتریوم» منتشر کرد تا پیشنهاد کند که بلاک چین می تواند چندین کاربرد دیگر به جز بیت کوین داشته باشد.

  • ۲۰۱۴

شرکت هایی مانند Overstock.com، هتل دی لاس وگاس و شرکت معروف بازی Zynga شروع به پذیرش پرداخت از طریق بیت کوین کردند.

پی پال اعلام کرد که سیستم های خود را با بیت کوین یکپارچه می کند.

گروهی متشکل از ۲۰۰ شرکت بلاک چین به عنوان گروهی به نام R3 گرد هم آمدند تا راه های جدیدی برای پیاده سازی بلاک چین در بخش های مختلف بیابند.

پروژه اتریوم بوترین با موفقیت سرمایه گذاری جمعی را از طریق عرضه اولیه سکه (ICO) به دست آورد تا بیش از ۱۸ میلیون دلار جمع آوری کند. این مهم ترین رویداد در تاریخ بلاک چین بود زیرا راه های جدیدی را برای فناوری بلاک چین باز کرد.

  • ۲۰۱۵

بیش از ۱۰۰۰۰۰ تاجر وجود دارد که پرداخت از طریق بیت کوین را می پذیرند.

NASDAQ و شرکت های بلاک چین سان فرانسیکو گرد هم می آیند تا این فناوری را برای تجارت سهام در شرکت های خصوصی آزمایش کنند.

  • ۲۰۱۶

IBM که غول فناوری است، یک استراتژی بلاک چین را برای راه حل های تجاری بهتر مبتنی بر ابر اعلام می کند.

بلاک چین و ارزهای دیجیتال در ژاپن قانونی شدند.

  • ۲۰۱۷

قیمت بیت کوین برای اولین بار به بیش از ۱۰۰۰ دلار می رسد.

ارزش بازار ارزهای دیجیتال از ۱۵۰ میلیارد دلار عبور می کند.

دولت دبی اعلام کرد که تا سال ۲۰۲۰ از بلاک چین استفاده خواهند کرد.

قیمت بیت کوین به بالاترین حد خود در ۱۹۷۸۳.۲۱ دلار رسیده است.

جیمی دیمون، مدیر عامل جی پی مورگان، اظهار داشت که به آینده ای با فناوری بلاک چین اعتقاد دارد. این امر به سیستم بلاک چین رای اعتماد از کل وال استریت داد.

  • ۲۰۱۸

بانک های غول پیکری مانند بارکلیز و سیتی برای پلتفرم بانکداری مبتنی بر بلاک چین که توسط IBM توسعه داده شده است، ثبت نام کردند.

فیس‌بوک متعهد به راه‌اندازی یک گروه بلاک چین است و به این موضوع اشاره می‌کند که احتمال ظهور ارز دیجیتال فیسبوک در هر زمانی در آینده وجود دارد.

  • ۲۰۱۹

ایجاد Bakkt – یک شرکت کیف پول دیجیتال برای تجارت کریپتو، توسط بورس اوراق بهادار نیویورک (NYSE) اعلام شد.

رئیس جمهور چین، جی شین پینگ، به طور عمومی از فناوری بلاک چین استقبال کرد در حالی که بانک مرکزی چین اعلام کرد که آنها در حال کار بر روی ایجاد ارز دیجیتال خود هستند.

مدیرعامل توییتر و اسکوئر، جک دورسی، اعلام کرد که مهندسان بلاک چین را در اسکوئر استخدام خواهند کرد تا روی برخی از برنامه‌های آینده در صنعت کریپتو کار کنند.

  • ۲۰۲۰

خرید، فروش و نگهداری ارزهای دیجیتال در پی پال امکان پذیر شد.

“Sand Dollar” اولین ارز دیجیتال بانک مرکزی جهان شد که باهاما راه اندازی کرد.

تا پایان سال ۲۰۲۰، بیت کوین توانست تا سطح ۳۰۰۰۰ دلار افزایش یابد.

در طول سناریوی COVID-19، فناوری بلاک چین به مهم‌ترین فناوری برای ذخیره اطلاعات بیمار و داده‌های تحقیقاتی تبدیل شد.

بلاک چین فقط مربوط به بیت کوین نیست. حتی اگر بیت کوین دلیل محبوبیت بی‌شمار بلاک چین در سال‌های قبل بود، اکنون، چیزهای بیشتری در آن وجود دارد. در حال حاضر، کاربردهای زیادی از فناوری بلاک چین در بخش‌های مختلف وجود دارد.

سوالات متداول در مورد فناوری بلاکچین

بلاکچین یک لیست متوالی از سوابق معاملات توزیع شده در شبکه است. … بیت کوین و سایر رمزارزها از فناوری بلاکچین برای ثبت معاملات استفاده می کنند. بلاکچین برای کاربردهای تجاری می تواند شامل ثبت قراردادها، سوابق پزشکی، معاملات پولی و موارد دیگر استفاده شود.

 

رمزارزها در انواع مختلف از فناوری دفتر توزیع شده معروف به بلاکچین استفاده می کنند. با این حال، فناوری بلاکچین همچنان یک منطقه رشد سریع برای شرکت های مختلف در صنایع مختلف محسوب می شود. 

اگر ۱۰ ساعت در هفته وقت صرف کنید، می توانید آن را ظرف دو ماه کامل یاد بگیرید. شما در مورد طراحی و اجرای قراردادهای هوشمند و روش های مختلف برای توسعه برنامه های غیرمتمرکز در بلاکچین آشنا خواهید شد.

 

مهارت های بلاکچین نه تنها تخصص یک فرد را در یک نقش فنی خاص بهبود می بخشد بلکه توانایی آنها را در ارائه ارزش تجاری افزایش می دهد. تأمل دقیق تری در مورد نقش های مختلف شغلی برجسته در چشم انداز بلاکچین می تواند شبهات مربوط به “بلاکچین ارزش یادگیری دارد” را روشن کند. 

 
a

مقالات مرتبط

جهت تکمیل آموزش و افزایش اطلاعات خود پیشنهاد می کنیم از مقالات مرتبط در زمینه آموزش فناوری بلاکچین استفاده کنید