آموزش فناوری بلاکچین

کاربرد بلاک چین در امنیت

کاربرد بلاکچین در امینت

فهرست مطالب

ساختار عملکرد فناوری بلاکچین

کاربرد بلاکچین در امنت سایبری

کاربرد بلاکچین در امنیت داده ها

بلاکچین و هویت کاربران در دنیای مجازی

 

بلاک چین ترکیب دو کلمه ی block و chain به معنی «بلوک» و «زنجیره» هستند. پایگاه داده ای است که داده ها را در قالب زنجیره ای از بلوک ها ذخیره می کند. بلاک چین های غیرمتمرکز متعلق به یک نهاد واحد نیستند. بلکه همه کاربران به روی آن کنترل جمعی دارند. برای مثال بیت کوین، ارز دیجیتال محبوب. شبکه بیت کوین متشکل از هزاران کامپیوتر به نام گره است که توسط افراد یا گروه هایی از افراد در مکان های جغرافیایی مختلف اداره می شود. بلاک چین های غیرمتمرکز تغییر ناپذیر و ضد دستکاری هستند. این اساساً به این معنی است که تراکنش های داده غیرقابل برگشت هستند. ماهیت غیرمتمرکز فناوری بلاک چین آن را برای استفاده در امنیت سایبری ایده آل می سازد.
فناوری بلاک چین ذخیره سازی داده ها را خودکار می کند، یکپارچگی داده ها را فراهم می کند و گزارشات شفافی از تراکنش ها به همه ی اعضای شبکه ارائه می دهد. موارد کاربرد فناوری بلاک چین در امنیت فراوان هستند. مسلما ساختاری که چنین لایه های امنیتی قدرتمندی را داراست می تواند در زمینه های مختلف به کار گرفته شود و امنیت ایجاد کند. بنابراین بهتر از پیش از هر چیز، نگاهی به ساختار و مکانیزم عملکرد فناوری بلاک چین بیاندازیم.

مطالب مرتبط: آموزش فناوری بلاکچین

ساختار عملکرد فناوری بلاکچین

۱-در ابتدا باید تراکنشی انجام شود که به شکل یک درخواست از سوی یکی از دستگاه های موجود در شبکه، به شبکه ارسال می‌شود.
۲-درخواست بین همه ی دستگاه های شبکه توزیع می شود. در واقع عملی شبیه به اطلاع رسانی اتفاق می افتد.
۳- در مورد فناوری بلاک چین، وظیفه تایید یا رد آن درخواست در اختیار شبکه‌ای از کامپیوترها قرار دارد. این شبکه‌ ممکن است از هزاران کامپیوتر یا برای مثال در خصوص بیت کوین در حدود ۵ میلیون کامپیوتر، در سراسر جهان تشکیل شده‌ باشد. پس در این مرحله، تراکنش باید توسط دستگاه‌ها اعتبارسنجی شود، دستگاه‌های تاییدکننده باید یک الگوریتم ریاضی را حل کنند و در صورت صحت مراحل درخواست تایید می‌شود.
۴-در قبال آن تایید یک بلاک به بلاک چین اضافه می‌شود و گزارش آن مجددا به اعضای شبکه اطلاع رسانی می‌شود.
۵- با ذخیره شدن اطلاعات در بلاک، کد هش ساخته می‌شود. در حقیقت زمانی که تمام تراکنش‌های بلاک تایید شدند، کد شناسایی منحصر به فردی به آن اختصاص داده می‌شود. این کد حاصل رمزگذاری مجموعه ای از اعداد و حروف است که شباهتی به داده های اصلی ندارند. چگونگی کاربرد فناوری بلاک چین در امنیت در همین مرحله به شدت جلب توجه می‌کند. زیرا هش هر بلاک، شامل هش بلاک قبلی هم هست و همین امر امکان هک و دستکاری را از بین می برد و فناوری بلاک چین را تغییرناپذیر می‌کند.
۶-پس از این که یک بلاک جدید به زنجیره ی بلاک چین افزوده می‌شود، برای همه ی اعضای شبکه قابل مشاهده خواهد بود و به جزییات تراکنش و داده ها مثل زمان، مکان و اینکه چه کسی آن بلاک را به فناوری بلاک ‌چین افزوده است، دسترسی خواهند داشت.

امنیت و بلاکچین

کاربرد بلاکچین در امنیت سایبری

طبیعتا اولین چیزی که در مورد کاربرد بلاک چین در امنیت به ذهن می رسید، تامین امنیت سایبری است.
هر ثانیه، بر حجم مقدار داده ای که توسط ما تولید می شود به طور تصاعدی افزوده می شود. همانطور که ما به توسعه فناوری های پیچیده برای تضمین امنیت ادامه می دهیم، هکرها در حال ابداع تکنیک‌های جدید و پیاده سازی فناوری قوی تر برای اجرای جرایم سایبری هستند.
۹۵ درصد از نقض اطلاعات به دلیل خطای انسانی است.
در نیمه اول سال ۲۰۲۰، نقض اطلاعات بیش از ۳۵ میلیارد رکورد را نشان داد.
از موارد نقض اطلاعات ثبت شده، ۴۵ درصد شامل هک، ۲۲ درصد مربوط به فیشینگ و ۱۷ درصد مربوط به بدافزار هاست.
بیش از ۹۰ درصد بدافزارها از طریق ایمیل ارسال می شوند.
روزانه بیش از ۲۰۰۰۰۰ نمونه بدافزار تولید می شود. انتظار می رود که این تعداد با گذشت زمان افزایش یابد.
۳۴ درصد از کسب‌وکارها بیشتر از یک هفته درگیر بازگردانی داده‌هایشان هستند.
پیش بینی می شود که خسارت های مربوط به جرایم سایبری در سال ۲۰۲۱ سالانه ۶ تریلیون دلار هزینه داشته باشد.
صورت‌ حساب‌ های جعلی اصلی‌ترین پوشش برای توزیع بدافزار هستند.
تا سال ۲۰۲۳، ۵۰ درصد از نقض اطلاعات جهانی در ایالات متحده رخ خواهد داد.

 

مطالب مرتبط: کاربرد بلاکچین در امور دولتی

با گسترش شبکه های ۵G، سرعت دانلود به میزان قابل توجهی افزایش می یابد و این امر به نوبه خود فرصت بیشتری برای هکرها ایجاد می کند تا ناکارآمدی های امنیتی سیستم های فعلی را برای ما افشا کنند. سرعت دانلود سریع تر، جرایم سایبری را نیز وسیع تر می‌کند و افزایش می‌دهد.
پیش‌بینی می ‌شود که تعداد دستگاه ‌های متصل به اینترنت اشیا در سال ۲۰۲۱ به ۱۳.۸ میلیارد دستگاه برسد. از آنجایی که درخواست های تجاری زیادی برای اینترنت اشیا وجود دارد، شرکت ‌ها با طیف وسیعی از برنامه ‌ها، از پوشیدنی ‌ها گرفته تا خانه ‌های هوشمند روبرو هستند. اینجاست که نیاز به امنیت و فناوری بلاک چین در امنیت به شدت به چشم می آید.
فناوری بلاک چین با رمزنگاری ایمن و پروتکل هایی که دارد، می تواند امنیت سایبری را تقویت کند. تعداد پلتفرم ‌های رسانه‌ها و شبکه های اجتماعی که ما استفاده می‌کنیم در حال افزایش است و بیشتر آنها با رمزهای عبور ضعیف، قابل نفوذ و فاقد رمزنگاری های قدرتمند محافظت می‌شوند. مقادیر زیادی ابرداده در نتیجه ی تراکنش های رایانه ای که در رسانه‌ های اجتماعی انجام می شوند، جمع‌آوری می ‌شود و هکرها در صورت دسترسی به این داده ‌ها می‌ توانند خرابی های عظیمی به بار بیاورند. فناوری بلاک چین می تواند به عنوان یک پروتکل امنیتی استاندارد مورد استفاده قرار گیرد، بدیهی است که رمزنگاری این فناوری جایگزین مناسبی برای رمزنگاری های از پیش موجود رسانه ها است. همچنین می توان از آن برای ایمن‌سازی پیام های خصوصی با تشکیل یک چارچوب انتقالی یکپارچه در پیام رسان ها استفاده کرد.
از طریق دستگاه‌های لبه، هکرها می توانستند در گذشته به سیستم های کلی دسترسی پیدا کنند. با شوق فعلی برای سیستم‌های اتوماسیون خانگی، هکرها می‌توانند از طریق دستگاه‌های لبه‌ای مانند سوئیچ‌های هوشمند به خانه‌های هوشمند دسترسی پیدا کنند، البته در صورتی که این دستگاه‌های اینترنت اشیا دارای ویژگی‌های امنیتی آسیب پذیر باشند. یکی دیگر از موارد کاربرد بلاک چین در امنیت را می توان ایمن سازی چنین سیستم ها یا دستگاه های فردی به واسطه ی غیرمتمرکز کردن مدیریت آنها دانست. با حجم فزاینده‌ای از داده‌هایی که هر روز تولید می‌شوند، ذخیره داده‌ها به صورت متمرکز باعث می‌شود که سیستم به طور بالقوه در معرض خطر قرار گیرد، زیرا یک نقطه آسیب‌پذیر می‌تواند توسط یک هکر مورد سوء استفاده قرار گیرد. با ذخیره سازی داده ها به شکل غیرمتمرکز با استفاده از فناوری بلاک چین، دسترسی افراد متخلف به سیستم های ذخیره سازی داده ها تقریبا غیرممکن خواهد بود.

امنیت در بلاکچین

کاربرد بلاک چین در امنیت داده ها

فناوری بلاک چین در امنیت می‌تواند برای تأیید فعالیت‌هایی مانند نصب‌کننده‌ها و به‌روزرسانی‌های میان‌افزار و محافظت از داده‌ها از دسترسی غیرمجاز در حین انتقال، با استفاده از الگوریتم رمزگذاری که در ابتدا اشاره کردیم به کار گرفته شود.
ماهیت غیرمتمرکز فناوری بلاک چین کاربردهای متعددی دارد که نه تنها در امنیت سایبری بلکه به طور گسترده در تامین امنین هر حوزه‌ای که با حساسیت فرایند تراکنش های داده‌ای سر و کار دارد، قابل استفاده و سود رسان است. داده های موجود در بلاک چین را نمی توان دستکاری کرد، زیرا گره های شبکه از طریق هش موجود در هر گره به طور خودکار به یکدیگر ارجاع پیدا می‌کنند و گره ای را که اطلاعات ناهماهنگ دارد شناسایی می کنند.
کاربرد بلاک چین در امنیت ابتدا به عنوان شبکه عملیاتی پشت بیت کوین اجرا شد. اما هم اکنون زیرساخت بیش از ۱۰۰۰ ارز دیجیتال مختلف را تشکیل می دهد و جالب است بدانید که این تعداد روزانه افزایش می یابد. اعتبار تراکنش های مرتبط با خرید و فروش و انتقالات ارزهای دیجیتال توسط افراد تضمین می شود زیرا آنها می توانند انتقال ارز را از مبدأ به مقصد آن ردیابی کنند. زیرا فناوری بلاک‌چین در امنیت از یکپارچگی رمزنگاری ها از طریق روش های هشینگ و به اشتراک گذاری یا توزیع اطلاعات و داده ها محافظت می کند.
یکی از شرکت هایی که از کاربرد بلاک چین به عنوان پروتکل امنیت سایبری در معاملات ارزهای دیجیتال استفاده می کند Coinbase است. کوین بیس یک صرافی دیجیتال است که به کاربران برای خرید و فروش ارز دیجیتال پلتفرمی ایمن عرضه می کند. کاربران می توانند هر چیزی را، از بیت کوین گرفته تا لایت کوین و اتریوم، در پلتفرم امن مبتنی بر کاربرد بلاک چین که این شرکت در اختیار می گذارد، معامله کنند.
Coinbase همه ی مراحل را به طور کامل با رمزگذاری اجرا می کند. این شرکت کیف‌پول‌ها و رمزهای عبور کاربران را در یک پایگاه داده امن ذخیره می‌کند و از کارمندانش می‌خواهد که در پس زمینه ی فعالیت های سیستم یک بررسی دقیق زیرساختی انجام دهند تا مطمئن شوند که رمز ارز شما ایمن است.
همان طور که می دانید این محبوبیت تنها در مورد ارزهای دیجیتال نیست. بستر های مبتنی بر کاربرد بلاک چین به طور فزاینده ای محبوب می‌شوند و اکنون برای حل طیف گسترده ای از مشکلات بهره گرفته می شود و در سیستم های متنوع وظایف بسیاری بر عهده دارند. کاربردهای فراوان فناوری بلاک چین در امنیت، آن را به عنصری کلیدی در ایجاد فرآیندهای تجاری تبدیل می کند که از نظر کارشناسان این حوزه حتی می تواند در بخش تولید نیز به کار رود.

امنیت و بلاکچین

بلاکچین و هویت کاربران در دنیای مجازی

یکی از مشکل ساز ترین نتایج عصر اینترنت، امنیت هویت بوده است. همانطور که میبینیم این روزها بسیاری از افراد و سازمان ها در حفظ هویت آنلاین خود و ایمن سازی اطلاعات خصوصی کوشا هستند، هکرها نیز دائما به دنبال سرقت و سود بردن از این اقلام دیجیتالی هستند. کاربرد بلاک چین در امنیت از پیش پتانسیل زیادش در تغییر روش مدیریت هویت آنلاین و تامین امنیت آن را نشان داده است. در امر احراز هویت دیجیتال، بلاک چین به لطف فرآیندهای تأیید مستقلی که در سراسر رایانه های عضو در شبکه بلاک چین انجام می‌شود، سطح فوق العاده ای از امنیت را ارائه می دهد. همان طور که گفتیم در ارتباط با ارز دیجیتال، این تایید برای تایید بلوک های تراکنش قبل از اضافه شدن به زنجیره استفاده می شود. این مکانیزم می تواند به همین راحتی در سایر انواع روش های تأیید، از جمله تأیید هویت و بسیاری از برنامه های کاربردی دیگر نیز اعمال شود.
موارد کاربرد بلاک چین و مدیریت هویت بسیار گسترده است. به عنوان مثال، بلاک چین به طور بالقوه می‌تواند برای کمک به حفظ اطلاعات رای دهندگان و اطمینان از عملکرد مناسب فرآیند انتخابات استفاده شود. بلاک چین می تواند برای انتقال ایمن و کارآمد داده های کاربر در پلتفرم ها و سیستم ها استفاده شود. این فناوری همچنین می تواند برای نگهداری و حفاظت از سوابق مالکیت املاک و بسیاری از موارد دیگر به کار گرفته شود.
کاربرد بلاک چین در امنیت، در شبکه‌های اینترنت اشیا، سیستم‌های مدیریت گردش کار، ارزهای دیجیتال و بسیاری از زمینه‌های دیگر در حال اجراست و در حال حاضر یک جزء ضروری و استاندارد پیشرفته برای بسیاری از مشاغل است.
یک بلاک چین به عنوان یک اقدام مبتنی بر تقویت امنیت، خود می تواند در معرض خطرات مختلفی قرار گیرد. با توجه به این که بلاک چین ها حاوی اطلاعات حساسی در مورد دارایی ها و زیرساخت های کاربران، سازمان ها و شرکت های خاص هستند، ارائه راه هایی برای حفاظت جامع از آن ها اهمیت بسیاری دارد.
با این حال فناوری بلاک چین در امنیت بالاترین استانداردهای شفافیت و یکپارچگی داده ها را برای صنعت ها به ارمغان می آورد. از آن جایی که بهره مندی از کاربرد بلاک چین، ذخیره سازی داده ها را خودکار می کند، رایج ترین علت نقض داده ها یعنی خطای انسانی را از بین می برد. همچنین جرایم سایبری بزرگ‌ترین تهدید برای شرکت‌ها، سازمان ها و به طور کلان سیستم ها هستند. فناوری بلاک چین در امنیت می‌تواند راه حل های شکست ناپذیری در مبارزه با آن ها داشته باشد.
با توجه به تمام این مطالب، بلاک چین یک فناوری با مجموعه بسیار گسترده ای از کاربردهای بالقوه است. اگر چه موارد کاربرد بلاک چین در امنیت، به دلیل ارتباطش با دنیای در حال شکوفایی ارزهای دیجیتال مشهور است، چندین برنامه کاربردی دیگر مانند تجهیز صنعت پزشکی به فناوری بلاک چین، برای پیاده سازی گسترده از پیش مورد بررسی قرار گرفته اند. با این حال، جالب این است که هر روز نیاز های جدیدی برای استفاده از بلاک چین ظاهر می شود. به این ترتیب، بر خلاف باور عموم، تنها فعالیت مستقیم در فضای ارزهای دیجیتال الزام شناخت بلاک چین را ایجاد نمی کند. درک درستی از بلاک چین و نحوه استفاده از آن برای تامین امنیت و نتیجتا تغییر دنیای صنعت، کسب و کار و سرمایه گذاری ضروری است.

 

 

 

 

نویسنده محتوا: فاطمه شاکری دهکردی

بازگشت به لیست

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *